Karagen

Karagen to naturalnie występujący węglowodan, który jest pozyskiwany z czerwonych wodorostów morskich. Karagne ma szczególnie duże zastosowanie w przemyśle spożywczym. Może on występować jako zagęstnik, stabilizator lub substancja żelująca. Karagen ma przypisany numer E407.
Karagen jako dodatek do żywności
Karagen jako dodatek do żywności można znaleźć w przetworach mlecznych, w mięsie, wędlinach oraz w przetworach owocowych.
Karageny firmy Gelymar
W ofercie OQEMA znajdują się karageny firmy Gelymar. Odpowiednie przygotowanie produktów z surowca umożliwia otrzymywanie nieskończonej ilości produktów o różnorodnych funkcjach oraz właściwościach. Produkcja karagenów odbywa się w Chile oraz Malezji.
W ofercie firmy OQEMA znajdują się wszystkie typy karagenów:
- Karagen Kappa I
- Karagen Kappa II
- Karagen Lota
- Karagen Lambda
Typy karagenów
Typ karagenu | Siła żelu | Zapobieganie synerezie | Lepkość | Elastyczność | rozpuszczalność | Temp uwodnienia | stabilność w mleku |
---|---|---|---|---|---|---|---|
Karagen Kappa I | bardzo wysoka | bardzo wysoka | niska | umiarkowana | niska | 75°C | umiarkowana |
Karagen Kappa II | wysoka | wysoka | umiarkowana | wysoka | umiarkowana | 70°C | bardzo wysoka |
Karagen Iota | umiarkowana | umiarkowana | wysoka | bardzo wysoka | wysoka | 55°C | umiarkowana |
Karagen Lambda | niska | niska | bardzo wysoka | brak | bardzo wysoka | na zimno | niska |