Karagen- OQEMA Polska

  • PL
  • EN

Karagen

Karagen to naturalnie występujący węglowodan, który jest pozyskiwany z czerwonych wodorostów morskich. Karagne ma szczególnie duże zastosowanie w przemyśle spożywczym. Może on występować jako zagęstnik, stabilizator lub substancja żelująca. Karagen ma przypisany numer E407.

Karagen jako dodatek do żywności

Karagen jako dodatek do żywności można znaleźć w przetworach mlecznych, w mięsie, wędlinach oraz w przetworach owocowych.

Karageny firmy Gelymar

W ofercie OQEMA znajdują się karageny firmy Gelymar. Odpowiednie przygotowanie produktów z surowca umożliwia otrzymywanie nieskończonej ilości produktów o różnorodnych funkcjach oraz właściwościach. Produkcja karagenów odbywa się w Chile oraz Malezji.

W ofercie firmy OQEMA znajdują się wszystkie typy karagenów:

  • Karagen Kappa I
  • Karagen Kappa II
  • Karagen Lota
  • Karagen Lambda

Typy karagenów

Typ karagenu Siła żelu Zapobieganie synerezie Lepkość Elastyczność rozpuszczalność Temp uwodnienia stabilność w mleku
Karagen Kappa I bardzo wysoka bardzo wysoka niska umiarkowana niska 75°C umiarkowana
Karagen Kappa II wysoka wysoka umiarkowana wysoka umiarkowana 70°C bardzo wysoka
Karagen Iota umiarkowana umiarkowana wysoka bardzo wysoka wysoka 55°C umiarkowana
Karagen Lambda niska niska bardzo wysoka brak bardzo wysoka na zimno niska

Karagen (E407) - naturalny polisacharyd

Karagen (E407) to naturalny polisacharyd, pozyskiwany głównie z czerwonych wodorostów, takich jak Chondrus crispus i Eucheuma. W przemyśle spożywczym pełni rolę zagęstnika, stabilizatora oraz emulgatora, dzięki czemu znajduje zastosowanie w produktach takich jak jogurty, lody, a także przetwory mięsne i roślinne. Karagen jest ceniony za zdolność do tworzenia żeli, co pomaga w uzyskaniu odpowiedniej konsystencji produktów i poprawie ich tekstury. Bezpieczeństwo stosowania E407 jest monitorowane przez instytucje, takie jak EFSA, która ustala dopuszczalne dawki spożycia tego dodatku.

Karageny - najnowsze badania

W najnowszych badaniach zauważono, że karagen kappa-karagen korzystnie wpływa na metabolizm lipidów, zmniejszając przyrost tkanki tłuszczowej i poprawiając profil lipidowy, co jest szczególnie cenne w produktach wysokotłuszczowych (RSC PUBLISHING).
Iota-karagen wyróżnia się aktywnością przeciwwirusową, a szczególne zainteresowanie budzi jego skuteczność w hamowaniu replikacji wirusów, w tym SARS-CoV-2, co jest obiecujące w kontekście rozwoju środków ochrony zdrowia publicznego (CARRAGELOSE).
Ponadto, karageny mają właściwości antyoksydacyjne, co oznacza, że mogą neutralizować wolne rodniki i wspierać ochronę komórek przed stresem oksydacyjnym. Te właściwości są zależne od ich poziomu sulfatacji, co wpływa na aktywność antyoksydacyjną i inne bioaktywne cechy, przydatne również w medycynie regeneracyjnej? (MARINOMED BIOTECH AG).

Karageny w medycynie

Obecnie prowadzone są intensywne badania nad potencjalnym zastosowaniem karagenów w medycynie, szczególnie w kierunku ich właściwości antynowotworowych, przeciwbakteryjnych i antykoagulacyjnych. W biomedycynie rozważa się ich zastosowanie jako nośników leków oraz w konstrukcji bioaktywnych opatrunków na rany. Karageny są obiektem badań nad tworzeniem nowych terapii i środków ochronnych dla zdrowia? (RSC PUBLISHING, MARINOMED BIOTECH AG).

powrót »

Nasz serwis wykorzystuje pliki cookie. Korzystanie z tej witryny oznacza zgodę na zapis lub odczyt plików cookie, zgodnie z ustawieniami przeglądarki.

Informujemy, że Administratorem Danych Osobowych jest OQEMA Sp. z o.o. –z siedzibą w Ozorkowie (95-035), ul. Łęczycka 3a. Dobrowolnie podane dane osobowe będą przetwarzane w celu marketingu produktów i usług firmy OQEMA Sp. z o.o. oraz prowadzenia korespondencji. Zebrane dane będą przechowywane do chwili realizacji zadania. Przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści podanych danych, do ich poprawiania oraz prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania.

Akceptuję